אנחנו משוטטים בסופר, ולפתע מגיעים למחלקת הירקות והפירות. האם תמיד כדאי לבחור בסחורה הפוטוגנית ביותר, או שגם ירקות ופירות עם כתמים או פגיעות יכולים להיות בריאים ומזינים באותה המידה? בפתח התוכנית, התייחסה ד"ר מאיה רוזמן לסוגיה.
"מושלם זה לא תמיד טעים, ופגום זה לא תמיד מסוכן", פתחה ד"ר רוזמן. "מה קורה אם קונים ירקות או פירות לא מושלמים? האם הכתמים מעידים על משהו מזיק בריאותית? ובכן, לא תמיד. בעידן שבו עגבנייה אחת יכולה לעלות כמעט כמו גביע גלידה, כולנו מנסים לבחור רק את הפירות והירקות המושלמים ביותר: בלי כתם, בלי מכה, בלי שום סימן קטן שיכול להעיד על "פגם". אבל האמת היא שאי אפשר תמיד לדעת - האם הירק המושלם באמת טעים, או רק יפה מבחוץ? ולעומת זאת, אם בטעות קנינו פלפל עם כתם, עגבנייה עם סימן שחור, או מלפפון עם קצה קצת "עובשוני", האם זה מסוכן לבריאות? או שאפשר פשוט לחתוך את האזור הפגום ולהמשיך כרגיל?".
בהמשך, פירטה: "כשמדובר בתפוח עם כתם חום, בדרך כלל זה פגם שנגרם בעקבות מכה, או חמצון של קליפת התפוח. אם הכתם שטחי, וקל לחתוך אותו החוצה, אין בעיה לאכול את השאר. אבל אם החלק החום מפושט בצורת עיגול, זה עלול להעיד על עובש פנימי מסוג פניציליום, שעלול להפריש מיקוטוקסינים, חומרים רעילים שמזיקים לבריאות, ולכן במקרים כאלה עדיף לא לאכול את הפרי. לגבי עגבנייה עם כתם שחור, זו תופעה נפוצה יחסית שנקראת "רקבון פריחת הקצה" (blossom end rot), והיא לרוב לא נגרמת מעובש, אלא ממחסור בסידן במהלך גידול העגבנייה. לא מסוכן, אבל פחות אסתטי. אם החלק השחור קשה או מעובה - פשוט חותכים אותו, ואפשר לאכול את השאר. כשקונים פלפל עם מכה או אזור רך, זה אומר שהפלפל קיבל מכה בזמן הקטיף או ההובלה, ואז הרקמה הפגועה מתרככת ועלולה להתחיל להתפרק. אם זה עדיין רק ריכוך קל בלי סימני עובש, אפשר לחתוך את האזור הרך ולאכול את השאר. אבל אם האזור הפגוע מתחיל להעלות ריח חמצמץ, או יש סימנים של עובש לבן או אפור, עדיף לא לאכול".
"ובאשר למלפפון עם קצה לבן/עובש, שיש לו קצה לבן, רך או מעט רירי במלפפונים, במיוחד אם לא אוחסנו בקירור, עלול להעיד על התחלה של תסיסה או ריקבון", הוסיפה. "אם מדובר רק בקצה, פשוט חותכים אותו, שוטפים היטב, וניתן להשתמש. אבל אם יש סימני עובש לבן פלומתי, יש להשליך את כל המלפפון, כי עובש כזה עלול לחדור פנימה מבלי שנראה אותו מבחוץ. בננה עם כתמים כהים - לא רק שאפשר לאכול, אלא לפעמים זה אפילו הרגע הכי מתוק שלה. כתמים שחורים על קליפת הבננה מעידים על הבשלה. אם גם הבפנים הפך לחום ודביק, זו כבר שאלה של טעם, לא של בריאות. אפרסק או שזיף רך מדי - פרי אקזוטי עם ריכוך קל הוא לרוב פשוט בשל מאוד. אם אין סימני תסיסה, ריח רע או עובש, אפשר בהחלט ליהנות ממנו. רק לוודא שהעור/קליפה לא סדוקים או דולפים. לגבי גזר עם כתם שחור, לעיתים מופיע כתם חום שחור באזור הקצה של הגזר, שנובע מהתחמצנות או עובש. אם זה כתם קטן שאפשר לחתוך, אין בעיה.אם זה אזור נרחב עם מרקם רך - מומלץ להשליך".
לסיכום, הבהירה ד"ר מאיה רוזמן: "לא כל מה שיפה גם טעים. חשוב לזכור: המראה של ירק או פרי לא תמיד מעיד על הטעם.בעידן של חקלאות מודרנית והנדסה גנטית, נעשה מאמץ לשפר בעיקר את העמידות, האחידות והמראה החיצוני של התוצרת, כדי שתשרוד זמן מדף ארוך, תיראה יפה באריזות ותעמוד בדרישות של סופרמרקטים. אבל בתהליך הזה, הטעם והריח לעיתים נדחקו הצידה. לא במקרה קשה היום למצוא עגבנייה עם הריח והעסיסיות שהיו פעם, או תפוח שלא עבר אחסון ממושך בקירור. אז כן - חשוב לשים לב לכתמים ולעובש, אבל גם לא לפחד מפגם קטן במראה. לפעמים דווקא הפרי הפחות מושלם מבחוץ, הוא זה שגדל באופן טבעי יותר, בשדה פתוח, עם פחות טיפולים ויותר טעם".
כתבות בתזונה ובריאות, עצות וטיפים לשיפור אורח החיים ומתכונים נחמדים - הכול בחינם, ישירות אליכם למייל! לחצו כאן להצטרפות.