פיטאיה היא אחד הפירות האקזוטיים ביותר הקיימים בישראל בימים אלה. מה היא מכילה, ומהם ערכיה התזונתיים? בפינת 'חקלאי השבוע', סיפרה ד"ר מאיה רוזמן על הפרי הטעים והמרשים למראה.
"פיטאיה, הידועה גם כ"פרי הדרקון", היא פרי של כמה מיני קקטוס שמקורה במדינות מרכז ודרום אמריקה. כיום היא נפוצה גם בדרום־מזרח אסיה, אמריקה הלטינית, ארה"ב, אוסטרליה ואחרים. מנה סטנדרטית (כ־170-180 גרם) מכילה סביב 100 קלוריות, עם פחמימות, מעט חלבון, כמעט ללא שומן, וכ־5.6 גרם סיבים תזונתיים. היא עשירה בוויטמין C, מגנזיום, ברזל, נוגדי חמצון (כגון פלבנואידים, קרוטנואידים ובטא‑סיאנין), וכן בטריפונוטריאנטים וזרעים עשירים באומגות 3 ו־6. היתרונות הבריאותיים העיקריים: בריאות העיכול: הסיבים והפרה‑ביוטיקה בפיטאיה תומכים במיקרוביום הבריא ובתנועתיות מערכת העיכול. תמיכה במערכת החיסון ובהפחתת דלקות - בזכות ויטמין C ונוגדי חמצון, היא מסייעת בהגנה על הגוף מדלקת וכידה. איזון סוכר בדם - יש השפעה חיובית בעזרת סיבים ונוגדי חמצון - כולל בקרב אנשים עם סכרת או טרום‑סכרת. לב וכלי־דם - נהנית מיתרון בזכות השפעות נוגדות חמצון, שמסייעות להפחתת כולסטרול, חיזוק כלי־דם ושיפור זרימת הדם. פוטנציאל אנטי‑סרטני - מחקרים מצביעים על פוטנציאל הפחתת הסיכון לסוגי סרטן כמו ערמונית ועל השפעות חיוביות כללי בהגנה תאית. בריאות העור והגוף - ויטמין C וזרעים עשירים בשמנים תורמים גם לעור בריא ותחושת רעננות".
בהמשך, הסבירה: "מעבר לערך התזונתי, הפיטאיה זוכה לפופולריות בזכות המראה המרהיב שלה - בצבעים כמו אדום, ורוד, צהוב או לבן, עם גרעינים שחורים זעירים. היא משמשת כמרכיב עיקרי בסמודיז, קערות בוקר, גלידות, רטבים – וגם כקישוט צבעוני מושלם".
בסיום, שוחחה מאיה עם החקלאי יואב שביט ושמעה עוד על הפיטאיה המסתורית.
כתבות בתזונה ובריאות, עצות וטיפים לשיפור אורח החיים ומתכונים נחמדים - הכול בחינם, ישירות אליכם למייל! לחצו כאן להצטרפות.