לפני כמה ימים זכינו בשעת שינה נוספת, והתעוררנו כשהבוקר הרבה יותר בהיר. החסרונות? חשוך מוקדם יותר, והתיאבון שלנו, בעיקר למתוקים, גובר. מה ניתן לעשות? בפתח התוכנית התייחסה ד"ר מאיה רוזמן לסוגיה.
"השבוע עברנו לשעון חורף, וממש במקרה, בדיוק כשנהיה חשוך מוקדם וקריר יותר, גם התיאבון והחשק למתוק מתעוררים", פתחה ד"ר רוזמן. "מה משפיע יותר - החושך או הקור? גם קור וגם יותר שעות חושך, שניהם גורמים לעליה בחשק לאכול. בדרך כלל הקור גורם לתיאבון באופן כללי, והחושך - לירידה בסרוטונין ובמצב הרוח, מה שמוביל אותנו לצריכת יתר של מתוקים ופחמימות. למה זה קורה? הקור: הגוף רוצה להתחמם. אחת מהשיטות של הגוף לחמם את עצמו, זו אכילה. כן כן, ממש כמו שספורט מחמם אותנו, גם אכילה מחממת אותנו. כשקר בחוץ, המוח מאותת: "אני צריך אוכל". במחקר שפורסם ב־'American Journal of Clinical Nutrition' הוכיחו שאנשים שנחשפו לטמפרטורה לא ממש קרה - 19 מעלות במשך יום אחד בלבד, אכלו בממוצע 13% יותר קלוריות לעומת תנאי חדר רגילים. החושך: סרוטונין יורד, חשק למתוק עולה. החושך משפיע בעיקר על מצב הרוח וההורמונים. כשיש פחות שעות אור, ייצור הסרוטונין במוח יורד, והורמון השינה מלטונין עולה - אלו גורמים לתחושת העייפות, ולפעמים גם לעצבות או ירידה באנרגיה. ואיך הגוף מפצה? מבקש סוכר".
עוד הוסיפה: "כשאנחנו אוכלים פחמימות או משהו מתוק, יש עלייה רגעית ברמות הסרוטונין - ההורמון שמרגיע ומשפר מצב רוח. זו הסיבה שהמתוק גורם לנו "להרגיש טוב" לזמן קצר. זה אחד ההסברים לעלייה בתיאבון ולחשק למתוקים אצל אנשים הסובלים מדיכאון עונתי שנפוץ במיוחד בחורף. מחקר אחר שפורסם ב־'Journal of Affective Disorders' מצא שבחורף אנשים נוטים לבחור יותר במאכלים עתירי פחמימות ובמזון מנחם בהשוואה לעונות אחרות. מה אפשר לעשות? לפי מחקר חדש אפשר לנסות תאורה חזקה בבוקר - אור טבעי או מנורת אור לבן מחזקת עוזרים להגביר את ייצור הסרוטונין. הליכה קצרה בחוץ, גם ביום מעונן, משפרת מצב רוח ומפחיתה חשק למתוק. מרקים חמים, לא עוגות חמות - הגוף רוצה חום, לא בהכרח סוכר. חלבון בכל ארוחה עוזר לשמור על רמות סוכר יציבות ולהפחית "נפילות אנרגיה". תה קינמון או חליטת קקאו - הם מחממים, מרגיעים, ומספקים ארומה מתוקה טבעית".
מה משפיע יותר על החשק למתוק? "כנראה ששעות החשיכה, יותר מאשר הקור", השיבה מאיה. "אבל בסופו של דבר התגובה של כל אחד היא מאוד אישית, ותלויה בגורמים רבים, ומה שהכי עוזר זה פשוט מודעות לנושא. להבין שהחשק לאכול מתוק עולה - לא כי אנחנו לא ממש מקפידים על הדיאטה, אלא בגלל סיבות פיסיולוגיות שקשורות למזג האוויר".