תחושה של בטן נפוחה בלילה היא משהו די נפוץ, אך בהחלט ניתן למניעה. מה עלינו לעשות? ד"ר מאיה רוזמן התייחסה לנושא החשוב.
"אם הבטן מתנפחת כמו בלון מדי יום לקראת שעות הערב, זו לא גזירת גורל", אמרה מאיה. "ד"ר מאיה רוזמן מנתחת: מי הם המאכלים וההרגלים שיוצרים תסיסה במעיים, ומהן הפעולות הקטנות שיכולות להביא לשיפור מיידי. אתם בוודאי מכירים את התחושה: בבוקר הבטן שטוחה וקלילה, אבל ככל שהיום מתקדם, היא מתנפחת, ולפעמים עד הערב אתם מרגישים לחוצים וכבדים. תופעת הנפיחות המוגברת בערב היא אחת התלונות הנפוצות ביותר שאני שומעת. החדשות הטובות: לרוב, הנפיחות אינה מעידה על בעיה רפואית חמורה, אלא על תגובה ישירה של מערכת העיכול למזונות ספציפיים שצרכנו במהלך היום או להרגלי אכילה שגויים. שינוי קטן אחד יכול להביא לשיפור דרמטי.
אילו מזונות ומשקאות יכולים לגרום לתחושת הנפיחות? "קפה עם חלב ניגר (נס קפה): החלב מכיל כמות גדולה של לקטוז (סוכר החלב)", אמרה מאיה. "אצל כ־75% מהאוכלוסייה יש ירידה משמעותית באנזים לקטאז (האחראי לפירוק הלקטוז) אחרי גיל ינקות. אם הלקטוז אינו מתפרק, הוא עובר למעי הגס, שם חיידקי המעיים תוססים אותו - תהליך שיוצר גזים (מתאן, מימן) ונפיחות. ההבדל בין מוצרי חלב: גבינות קשות (צהובות) כמעט ואינן מכילות לקטוז. גבינות לבנות או יוגורט מכילות פחות לקטוז מחלב ניגר. לחמים קלים דורשים לעיתים תוספת של גלוטן מלאכותי כדי "להתנפח" ולשמור על מרקם אוורירי, למרות שהם מכילים פחות קלוריות. הגלוטן הוא חלבון שקשה יותר לעיכול. אם קיימת רגישות קלה לגלוטן (שאינה צליאק מלא), החלבון שלא פורק גורם לתגובה דלקתית קלה במעיים המובילה לנפיחות. משקאות מוגזים (במיוחד דיאט) ומסטיקים - הגזים הכלואים: בועות הפחמן הדו-חמצני (CO2) במשקאות גורמות לנפיחות מיידית וזמנית בבטן, שמתעצמת ככל ששותים יותר".
"הממתיקים המלאכותיים: ממתיקים כמו אספרטיים, וסוכרי כהלים (כמו קסיליטול או סורביטול) אינם נספגים במעי הדק", הוסיפה. "במקום זאת, הם מגיעים למעי הגס, שם החיידקים מתסיסים אותם בעוצמה – מה שמוביל לגזים ונפיחות. זו הסיבה שמסטיקים וסוכריות ללא סוכר, המכילים סוכרי כהלים, יוצרים נפיחות קשה. ירקות וקטניות מעוררי תסיסה - המנגנון: ירקות בריאים כמו ברוקולי, כרובית, כרוב, בצל, שום וקטניות (עדשים, שעועית, חומוס) מכילים פחמימות מורכבות שחלקנו מתקשים לפרק, וכתוצאה מכך הן מותססות במעי הגס ויוצרות גזים. הפתרון הפרקטי: לא להפסיק לאכול! מדובר במזונות חיוניים. בישול: ירקות מבושלים (במים או בתנור) יוצרים פחות גזים מירקות טריים. השריה: השריה ממושכת של קטניות לפני הבישול מפחיתה את החומרים המעוררים גזים".