בשוק ישנם לא מעט ביסקוויטים או קרקרים העשויים מכוסמין, ועושים תחושה של משהו בריא. בפועל, ההפך הוא הנכון. בפינת 'מנשנשים סדרתיים', הסבירה ד"ר מאיה רוזמן את האמת המלאה מאחורי הנשנושים המלוחים והטעימים.
"ביסקוויטי כוסמין - עובדים עליכם", הבהירה מאיה. "המילה "כוסמין" נשמעת בריאה אבל ברוב הביסקוויטים מדובר בכוסמין לבן, שהוא למעשה אותו דבר כמו קמח לבן רגיל: הדגן נטחן, הסיבים מוסרים, והעמילנים נשארים זמינים ונספגים במהירות. מבחינת הגוף, כוסמין לבן = קמח לבן, ולכן האפקט על רמות הסוכר, האינסולין והשובע כמעט זהה. המותגים מנצלים את האסוציאציה הבריאה של “כוסמין”, אבל אם זה לא כוסמין מלא (ולעיתים 100% מלא), ואין כמות משמעותית של סיבים - מדובר בביסקוויט רגיל עם תדמית טבעית בלבד אבל ללא שום ערך בריאותי. קמח לבן ודל סיבים - עלייה חדה בסוכר: רכיב הבסיס הוא קמח לבן שעבר עיבוד משמעותי, כמעט ללא סיבים תזונתיים. ללא סיבים, הסוכר והעמילן נספגים מהר זה גורם עלייה חדה ברמות הסוכר והאינסולין ןגם שובע קצר וזמינות קלורית גבוהה".
בהמשך הבהירה: "כמות גבוהה של סוכר: חלק גדול מהמשקל של הביסקוויט מגיע מסוכר - לפעמים רבע מהחבילה. זוהי תוספת אנרגטית בלי שום ערך תזונתי משמעותי, וגם זו שמביאה לתיאבון מהיר לאחר מכן. שומן מזוקק וזול: רוב הביסקוויטים מיוצרים משמנים צמחיים מזוקקים (לעיתים שמן דקל או שמן אחר שעבר זיקוק עמוק). הם מעניקים מרקם פריך, אך לא תורמים מבחינה בריאותית. שימו לב לרשימת הרכיבים, ברוב המקרים יהיה רשום לכם "שמן צמחי" וזהו, בלי לפרט איזה שמן. כשלייצרן אין סיבה לפרט איזה שמן הוא שם במוצר... הוא לא יפרט, ולמה שלא תהיה לו סיבה? כי השמן בו השתמש אינו איכותי בריאותית. החוק אינו מחייב אותו לכתוב לנו האם מדובר בשמן מזוכך או בכבישה קרה, או האם מדובר בשמן זית איכותי או שמן סויה מזוכך, אלא רק בעובדה שהוא השתמש ב"שמן"".
"קלוריות "ריקות" ללא ויטמינים ומינרלים: בשונה ממזונות טבעיים, בביסקוויטים כמעט אין ויטמינים או מינרלים. הם מספקים אנרגיה בלבד - בלי תרומה אמיתית לבריאות", הדגישה מאיה. "לא משביעים: שילוב של קמח לבן + סוכר + שומן גורם לביסקוויט להיעלם במהירות בקיבה. ביסקוויטים מקמח מלא - יש כאלה, אבל יש בשוק גם ביסקוויטים שמבוססים על קמח מלא, והם בהחלט עדיפים בריאותית, אבל חשוב להבין שהיתרון שלהם מוגבל. אמנם קמח מלא עשיר יותר בסיבים תזונתיים ולכן מעלה את רמת השובע וממתן מעט את העלייה בסוכר בדם, אך רוב הביסקוויטים “המלאים” עדיין מכילים סוכר, שמנים מזוקקים, ושיעור סיבים נמוך יחסית בגלל הכמות הגדולה של רכיבים אחרים".
בסיום, שוחחה ד"ר מאיה רוזמן עם מיכל קדוש ('103fm') ושמעה מול מה כדאי לנשנש דבר מה בסוף השבוע הקרוב.