ד"ר מאיה רוזמן

מצאו את ההבדלים

לביבות, צ'יפס ואפילו סלט יווני יכולים לקפוץ בכמות הקלוריות שלהם פי שניים, תלוי באופן ההכנה • ד"ר מאיה רוזמן עשתה סדר


כשאנחנו מבשלים ניתן להכין את אותה מנה בשלל דרכים. אך האם ידעתם שדרך ההכנה יכולה להכפיל את כמות הקלוריות באותו מזון בדיוק? ד"ר מאיה רוזמן התייחסה לנושא החשוב ונתנה דוגמאות שיסייעו לנו להכין אוכל בריא הרבה יותר. 

"איך אותה מנה בדיוק יכולה להכפיל את הקלוריות?", פתחה. "הבדלים קטנים בהכנה - שינויים גדולים בצלחת. לקראת המאכלים המטוגנים של חנוכה ממש כדאי לשים לב: צ'יפס בטיגון אוויר מול צ'יפס מטוגן: אותו תפוח אדמה חתוך לאצבעות, מעט מאוד שמן, לפעמים רק ריסוס דק או אפילו בלי שמן בכלל. כמות השומן נמוכה בהרבה, הערך הקלורי יורד משמעותית, והטעם עדיין קריספי. מנה כזו יכולה להגיע ל־120-180 קלוריות בלבד, תלוי בכמות. בצ'יפס מטוגן בשמן: אותו תפוח אדמה, אבל הוא סופג שמן במהלך הטיגון, לעיתים 10-20 אחוז ממשקלו, מה שמקפיץ את הקלוריות. מנה ממוצעת במסעדה מגיעה בקלות ל־350-450 קלוריות ואפילו יותר. בנוסף, טיגון עמוק בטמפרטורה גבוהה פוגע בערכים התזונתיים של השמן ומייצר חומרים מחומצנים. מה חשוב להבין? ההבדל הוא לא בתפוח האדמה עצמו, אלא בכמות השמן שנספגת. צ'יפס מטיגון אוויר שומר על הטעם, מפחית משמעותית קלוריות ושומן, והוא הבחירה הבריאה יותר בלי לוותר על הפינוק".

ומה באשר ללביבה המיתולוגית? מאיה הסבירה: "לביבה אפויה נגד לביבה מטוגנת: לביבה אפויה: אותו תערובת של תפוח אדמה מגורד, בצל ותבלינים, אבל כמעט בלי שמן רק ריסוס קל או מריחה דקה על התבנית. התוצאה: פחות שומן, פחות קלוריות, והטעם נשאר זהה כמעט לחלוטין. לביבה אפויה מסתכמת ב־60-20 קלוריות. לביבה מטוגנת: אותו מתכון אבל הטיגון גורם ללביבה לספוג שמן. בכל טיגון היא "שותה" כמות משמעותית של שומן, מה שמקפיץ את הערך הקלורי. לביבה מטוגנת יכולה להגיע ל־150-200 קלוריות ואף יותר, תלוי בכמות השמן ובזמן הטיגון. מה חשוב להבין? חומרי הגלם זהים, ההבדל הוא רק בכמות השמן שהלביבה סופגת. אפייה מפחיתה כמעט בחצי את מספר הקלוריות, שומרת על מרקם קריספי בצדדים והופכת את הלביבה למנה הרבה יותר קלה ובריאה". 

"חומוס מבושל בבית או חומוס קלוי/מתובל קנוי?", הוסיפה. "בבית: 100 גרם גרגירי חומוס מבושלים - כ־100 קלוריות בלבד. חומוס קלוי/אפוי קנוי: בדרך כלל מוסיפים לו שמן, תערובות תיבול, לפעמים סוכר או קמח תירס. 100 גרם מגיעים ל־450-550 קלוריות, תלוי במותג. הפער: בפועל מדובר בנשנוש שמן וכמעט פי חמישה קלוריות. סלט יווני בבית VS סלט יווני במסעדה - בבית: חסות מסוגים שונים, כמה עגבניות, מלפפונים, פלפלים, בצל סגול, 100 גרם גבינה בולגרית 5% וכפית מדודה של שמן זית. הסלט הזה נראה אותו הדבר, אבל מסתכם ב־250-300 קלוריות בלבד. במסעדה: אותם ירקות אבל עם: כמות שמן שלא באמת מדודה (בדרך כלל 6-8 כפיות ואף יותר) הרבה זיתים (כ־15 זיתים = עוד 100 קלוריות), גבינה בולגרית שמנה 16-24%, לעיתים קרוטונים שמוסיפים שומן ופחמימות, והתוצאה? פי שניים קלוריות - בקלות 550-600 קלוריות ואף יותר. מה חשוב להבין? הסלט 'הבריא' ביותר יכול להפוך לפצצת קלוריות בלי שנשים לב. לא הירקות משמינים - התוספות והכמויות כן".

בסיום הדגישה: "כריך קל בבית VS כריך קל 'קנוי' - בבית: שתי פרוסות לחם קל אמיתי (40-50 קלוריות לפרוסה), ממרח עד 50 קלוריות, ירקות. סך הכול: 120–150 קלוריות לכריך שלם ומשביע. כריך קנוי: הרבה פעמים הלחם לא באמת 'קל' אלא פרוסות גדולות ודחוסות. מוסיפים ממרחי שמנת, פסטו, עגבניות מיובשות בשמן, תוספת גבינות שמנות או ממרחים כפולים, בפועל כריך כזה מגיע ל־450-600 קלוריות. המסר: 'לחם קל' באריזה לא מבטיח כריך דל קלוריות. המילוי קובע הרבה יותר". 

האמור באייטם זה מבטא את הדעה האישית של השדר/ת והוא אינו מובא כתחליף לקבלת ייעוץ פרטני מבעל מקצוע המתמחה בתחום, ואין להסתמך עליו בכל צורה שהיא. כל פעולה ושימוש שנעשים על בסיס התכנים המופיעים באייטם הינה באחריות המשתמש/ת בלבד.
12/12/2025
צ'יפס
צ'יפס  |  צילום: Ingram Images
Paris