בריאות העיניים חשובה מאוד, בייחוד עם ההתבגרות, והתזונה שלנו משפיעה עליה מאוד. אילו מאכלים יעזרו לנו לשמור על העיניים, ומאיזה מזון עלינו דווקא להימנע? בפינת 'טוב לדעת', עשתה לנו ד"ר מאיה רוזמן קצת סדר.
"העיניים שלנו עדינות ורגישות, והן זקוקות לתזונה נכונה לא פחות מיתר האיברים בגוף", הסבירה תחילה. "מזון עשיר בוויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון יכול לשמור על חדות הראייה, להגן מפני נזקי אור וזיהום, ולעכב התפתחות של מחלות ניווניות הקשורות לגיל. שילוב יומיומי של ירקות, פירות, דגים שומניים, אגוזים וזרעים יכול לעשות הבדל גדול לאורך השנים. 7 רכיבים תזונתיים חיוניים לראייה: לוטאין - נוגד חמצון חשוב במיוחד לרשתית העין, שמסייע לסינון קרני אור כחול ולשמירה על התאים במקולה - אזור הראייה המרכזית. מחקרים הראו שצריכה גבוהה של לוטאין מפחיתה משמעותית את הסיכון לקטרקט. מקורות מצוינים: תרד, קייל, מנגולד, ברוקולי ותירס. מומלץ לשלב עם שומן בריא (שמן זית, אגוזים) לשיפור הספיגה. ליקופן - הקרוטנואיד שנותן לעגבניות, אבטיח ופפאיה את הצבע האדום. לליקופן יש יכולת עוצמתית להגן על העין מנזקים חמצוניים, ובכך להפחית את הסיכון לקטרקט. יתרון ייחודי שלו - הוא נהיה זמין יותר לאחר בישול או חימום. מומלץ לצרוך רסק עגבניות, רוטב עגבניות או מיץ עגבניות באופן קבוע, ולא רק ירקות טריים".
בהמשך הוסיפה: "ויטמין A חיוני לראיית לילה ולשמירה על תפקוד תקין של הרשתית. מחסור בוויטמין זה מתבטא בעיוורון לילה ובהמשך גם בנזק חמור יותר לראייה. מקורות עשירים: גזר, בטטה, מנגו, משמש, תרד וברוקולי. כדאי לשלב בתפריט באופן קבוע כדי למנוע חוסרים. ויטמין C - נוגד חמצון חזק שמגן על הרקמות בעין מפני נזק חמצוני, ומפחית את הסיכון לקטרקט בכמעט מחצית לפי מחקרים. בנוסף, ויטמין C מסייע בחיזוק כלי הדם הקטנים בעין. נמצא בשפע בפלפל אדום, קיווי, פירות הדר, תותים ופפאיה - מומלץ לשלב מדי יום. ויטמין E - אחד מנוגדי החמצון החשובים ביותר, שמגן על קרומי התאים מפני נזק חמצוני ותורם לעיכוב מחלות ניווניות כמו ניוון מקולרי. שילוב שלו יחד עם ויטמין C ואבץ נמצא יעיל במיוחד. מקורות עיקריים: אגוזים, שקדים, זרעים, שמן זית, אבוקדו ומנגו. ויטמין D - קשור למניעת עין יבשה ולהפחתת תהליכים דלקתיים. נמצא קשר בין רמות נמוכות של ויטמין D לבין שכיחות גבוהה יותר של יובש בעיניים. בנוסף, יש לו תפקידים אנטי-מיקרוביאליים שעשויים להגן מפני מחלות עיניים שונות. מקורות: דגים שומניים כמו סלמון וטונה, ביצים, וגם כתוספי תזונה במקרה של חוסר. אבץ - משתתף בפעילות אנזימים רבים בגוף, ובעין הוא תורם להעברתו של ויטמין A אל הרשתית לצורך יצירת פיגמנט מגן. חוסר באבץ עלול לגרום לבעיות בראיית לילה ולפגיעה בהסתגלות לחשכה. מקורות מצוינים: גרעיני דלעת, בשר, עוף, דגים וקטניות".
ומה המזונות שכדאי להפחית? "צריכה גבוהה של בשר אדום, במיוחד מעובד (נקניקים, פסטרמות, נקניקיות), נמצאה קשורה לעלייה בסיכון לניוון מקולרי", הבהירה מאיה. "מזון מטוגן מכיל שומנים מחומצנים הפוגעים בכלי הדם העדינים של הרשתית ומגבירים תהליכי דלקת. דגנים מעובדים כמו לחם לבן, עוגות ועוגיות גורמים לעליות חדות בסוכר בדם, מה שפוגע בכלי הדם הקטנים בעין. משקאות ממותקים תורמים לעומס סוכר שמאיץ נזק חמצוני ומעלה סיכון לקטרקט וסוכרת, שגם היא פוגעת בראייה. תפריט עשיר בשומן טראנס (מרגרינה, מאפים תעשייתיים, חטיפים) קשור לנזק מתמשך לעצב הראייה. עודף נתרן (מלח) שמגיע ממזון מעובד ומשומר גורם לעלייה בלחץ הדם, שמשפיע גם על זרימת הדם לעין. גם אלכוהול בכמויות גדולות פוגע בספיגת ויטמינים חיוניים לעיניים, בעיקר ויטמין A ו־B1. מזון אולטרה־מעובד דל בסיבים ובנוגדי חמצון, כלומר מספק קלוריות "ריקות" בלי הגנה על הרקמות. הרגל של חטיפים מלוחים ומתוקים עלול לדחוק החוצה ירקות, פירות ואגוזים שמספקים לעין הגנה טבעית. ככל שנמעיט במזון תעשייתי, כך נוכל לשמור טוב יותר על בריאות הרשתית והעדשה. בסופו של דבר, מה שטוב ללב ולכלי הדם טוב גם לעיניים".