החורף כבר כאן לסירוגין, ורבים מאיתנו מנסים לשמור על רמות ויטמין C מספקות באמחעות טבליות ויטמינים. אך למה לא לבחור בפירות וירקות, שנחשבים טובים הרבה יותר? בפינת חקלאי השבוע, בהסבירה ד"ר מאיה רוזמן את הדברים.
"למה טבליות ויטמין C זה חד משמעית בזבוז כסף?", אמרה תחילה. "בחורף מדפי הפארם מתמלאים בטבליות ויטמין C במינונים עצומים, עם הבטחות לחיזוק החיסון, מניעת הצטננות וקיצור מחלות. בפועל, לרוב האנשים הבריאים אין בזה שום יתרון אמיתי. ולמה? כמה סיבות פשוטות וברורות: יש ויטמין C בשפע - דווקא בחורף. פירות וירקות החורף הם מהמקורות העשירים ביותר לויטמין C, ובכמויות שקל מאוד להגיע אליהן בלי תוספים. קל מאוד להגיע לכמות הדרושה מהמזון. הכמות היומית המומלצת: כ־75 מ"ג ליום ואפשר להגיע אליה בקלות מהמזון: כוס תותים (כ־150 גרם) כ־85-90 מ"ג ויטמין C כבר יותר מ־100% מהכמות היומית. פלפל אדום אחד 150 מ"ג עד 300 ויטמין C בגדולים יותר מכפול מהכמות היומית המומלצת. תפוז אחד בינוני כ־65-90 מ"ג ויטמין C כמעט כל הכמות היומית. קיווי אחד גדול כ־70-75 מ"ג ויטמין C כמות יומית מלאה בפרי אחד".
עוד הוסיפה: "גויאבה אחת בינונית כ־120-130 מ״ג ויטמין C אחד הפירות הכי עשירים בויטמין C שיש. כוס כרוב קצוץ (חי) כ־30-35 מ"ג ויטמין C. עודף ויטמין C פשוט יוצא החוצה. ויטמין C הוא ויטמין מסיס במים. מה שהגוף לא צריך מופרש בשתן תוך כמה שעות. אין "מאגר" ואין אפקט מצטבר. מינונים גבוהים לא הוכחו כמונעים מחלה. למרות המיתוס, מחקרים לא מצאו שמינונים גבוהים במיוחד של ויטמין C מונעים הידבקות או מקצרים משמעותית הצטננות אצל אנשים בריאים. כמוסות = כסף שיורד באסלה. כשנוטלים מאות או אלפי מיליגרמים ביום - רוב הכמות לא נספגת ולא מועילה. הגוף לוקח מה שהוא צריך, והשאר מופרש. השורה התחתונה: במקום להשקיע בטבליות יקרות - עדיף להשקיע בירקות ופירות חורף טריים: טעים יותר, בריא יותר, וגם מספק עוד סיבים, נוגדי חמצון ורכיבים תזונתיים שאין בכמוסה"