רבים משותי הקפה האדוקים, תוהים בעודם מכינים לעצמם עוד כוס של המשקה המופלא, מהן סגולותיו הבריאותיות של התרופה לעייפות, ויותר חשוב - מהן תופעות הלוואי הפחות חיוביות שעלולות לקרות משתיית קפה.
כך גם אחת המאזינה הוותיקה של ד"ר מאיה רוזמן, שתהתה האם קפה עשוי לגרום לעצירויות. ד"ר רוזמן התייחסה לשאלה בקשב רב, והשיבה: "זאת שאלה מאוד מעניינת. מצד אחד דווקא כן, ומצד שני כשהרבה אנשים שותים חים משהו על הבוקר זה גורם להם לפעולת מעיים. מסתבר לפי כמה מחקרים, שקקאו וקפה עלולים לגרום בחלק מהאנשים לבעיות של עצירות".
מאזינה נוספת שאלה את רוזמן את שאלת מיליון הדולר בסוגיית הכנת ארוחת הבוקר: במה יש יותר קלוריות, בחמאה או בשמן? או במילים אחרות, מה מבין השניים יהפוך את החביתה למעט יותר דיאטטית? ד"ר מאיה רוזמן הסבירה: "בעיקרון ב-100 גרם שמן יש כמעט 900 קלוריות וב-100 גרם חמאה יש 700 קלוריות, זאת אומרת שבחמאה יש קצת פחות. אך אם נשקול כפית מהשניים, אז כפית חמאה תשקול מעט יותר מכפית השמן, וניתן לשים יותר שמן על כפית מאשר חמאה כי הוא נוזלי. לכן כפית חמאה וכפית שמן הן זהות בערך הקלורי שלהן, ויגיעו לכמעט 50 קלוריות".
ומה לגבי אשלגן בשמן אבוקדו? המאזינה ביקשה לדעת אם מדובר במיתוס ישן, או ששמן אבוקדו אכן מכיל אשלגן? בתגובה לשאלה, הסבירה ד"ר מאיר רוזמן כי: "התשובה היא כן אבל ממש מעט, לא כמו באבוקדו. חלק גדול מהאשלגן נשאר בצד לאחר שמכינים שמן אבוקדו, כך גם לגבי כל השמנים אחרים. למשל, יש הרבה אבץ בגרעיני חמניה, אך בשמן החמניות יש הרבה פחות מאשר בגרעינים עצמם".
וגם: מהי זריקת הסקסנדה ומדוע היא מסוכנת לאלו שאינם זקוקים לה? רוזמן הסבירה למאזיניה: "אלו זריקות לבטן שלוקחים חולי סוכרת, הן מפחיתות את רמת הסוכר בדם ובמקרים רבים תורמות לירידה במשקל. מי שאינו חולה סוכרת ולוקח את הזריקות הללו מסכן את עצמו. אני מכירה אנשים שרמות הסוכר בדם שלהם ירדו כל כך הרבה עד כדי כך שהם הגיעו למצב של עילפון ואשפוז. זה לא מתאים בכל מקרה רק לירידה במשקל אז מומלץ להיזהר, ועדיף לעשות דיאטה מאוזנת ובריאה, בלי זריקות ובלי שיטות שמובילות לצום, לעילפון ולאשפוזים".
עריכה: מיכל קדוש