מה לא נאמר על הבננה? הצמח הקלאסי, שנמצא בתפריט של רבים מאיתנו, הוכח ממזמן כבריא מאוד ובעל יתרונות בריאותיים רבים עבור צעירים ומבוגרים כאחד. הפעם, בפינת טוב לדעת, ד"ר מאיה רוזמן הביאה 7 עובדות תזונתיות ומעניינות על הפרי הצהוב והמתוק, ועל הדרך ניפצה כמה מיתוסים מוכרים.
תחילה, ציינה ד"ר רוזמן כי בניגוד לרוב הירקות והפירות האחרים, הבננה אינה עוברת תהליך ריסוס: "הבננה נחשבת לאוכל סטרילי. כשאתם בחו"ל, אתם יכולים לקחת אותה, בניגוד לתפוח שאותו צריך לשטוף". כמו כן, היא הסבירה כי "אחוז הסוכר בבננות הוא קצת יותר מאשר רוב הפירות – 12% סוכר. תפוח, אגס או אפרסק מכילים בין 9 ל־10 אחוזים, אבל זה עדיין פחות מאשר ענבים, מנגו או דובדבנים".
עובדה נוספת שיש לדעת על הבננה היא שהיא מכילה מעט ויטמינים. לדבריה של ד"ר רוזמן, "היא מכילה מעט ויטמין C, וכמעט שאין בה ויטמין A, אבל הרבה יותר מינרלים מפירות אחרים, ברזל, אבץ ואשלגן שדרוש ללחץ הדם - אפילו יותר מתפוח אדמה".
היא המשיכה וניפצה את המיתוס שקושר בין הבננה לבין הופעה של עצירות: "הבננה מכילה סיבים תזונתיים שמסדירים את פעילות המעיים. נכון שהיא יכולה לעזור במצבים של שלשול - אבל זה לא אומר שהיא גורמת לעצירות. יש לי מטופלת בברזיל שאמרה ששם המיתוס הפוך - בננה גורמת לפעילות מעיים. אז צריך לדעת שבננה טובה למעיים בכל גיל".
בהמשך, הסבירה כי למרות שרבים נוטים לחשוב שהבננה עשירה במגנזיום, "בבננה אחת יש 30 מ"ג מגנזיום. בחדר כושר תמיד אומרים שאם השרירים נתפסים כדאי לאכול בננה. הדרישה היומית של מגנזיום לנשים היא 320 מ"ג ולגברים 430 מ"ג, זה פחות מעשירית וזה יפה - אבל זה לא יכול לפתור בעיה של חוסר במגנזיום".
ומה עושים עם בננות בשלות מדי? ד"ר רוזמן הסבירה: "חותכים לפרוסות, מקפיאים, עושים שייקים ועוגות - והערך התזונתי נשמר. המינרלים והסיבים התזונתיים לא מתפרקים בחימום או בהקפאה". לבסוף, ניפצה את המיתוס לפיו אסור לתת לתינוקות מחית שמכילה גם בננה וגם תפוז ביחד: "בבננה יש אנזים שקושר ויטמין C, אבל בגוף זה מתפרק, וויטמין C זמין בהחלט. אין בעיה לתת לתינוקות גם בננה וגם תפוז ביחד באותה מחית".
עריכה: מאור ראטה