כמדי שבוע ד"ר מאיה רוזמן הגיעה לאולפן ושיתפה בכל הטיפים הקטנים לשיפור התזונה שלכם. הפעם ד"ר רוזמן הסבירה מה כדאי להוסיף (או לא להוסיף) לארוחה כדי להגדיל את ספיגת הסידן או הברזל.
היא אמרה כי, "סידן נמצא בעיקר במוצרי חלב, ברזל נמצא בעיקר בבשרים וקטניות... אבל לפני שסופרים כמה אוכלים, כדאי לדעת שיש מאכלים שמגדילים את הספיגה שלהם, ואחרים מפחיתים".
משפרי ספיגה הם:
"ויטמין C עוזר לספיגת סידן וברזל. בארוחה בשרית שיהיה בה סלט / פלפל אדום, יספג יותר ברזל, בארוחה חלבית ייספג יותר סידן.
למשל, כריך עם גבינה ופלפל או עגבניה, יספג יותר סידן.
"יין אדום: הפוליפנולים ביין משפרים את ספיגת המינרלים הללו.
"כשמסיימים ארוחה חלבית או בשרית עם כוס יין אדום, נספג מהארוחה יותר סידן או יותר ברזל.
"סוכר, מפתיע, ולא שאני בעד. אבל כן, סוכר מזרז ספיגת סידן. קפה עם חלב וסוכר – ייספג יותר סידן מהחלב בהשוואה לקפה ללא סוכר, וגלידה רגילה – ייספג יותר סידן מגלידה דיאט. זו אמנם לא סיבה להשתמש בסוכר, אבל נחמד לדעת.
"במקביל ישנם גם מעכבי ספיגה,כמו למשל חומצה אוקסאלית: חומר זה נמצא בכמות גדולה בתרד, מנגולד, פטרוזיליה, קקאו. הוא סופח אליו את כל הברזל וכל הסידן.
"ארוחה עם בשר ותרד – לא ייספג ברזל. גם מפשטידת גבינות ותרד – לא ייספג סידן.
"פופאי? זה מיתוס. הוא לא היה יכול להיות חזק מאכילת תרד.
"ברזל וסידן – אחד את השני: ברזל וסידן נספגים באותו מקום במעיים. אם אוכלים אותם יחד – חלק מכל אחד מהם לא ייספג.
"להפריד בשר וחלב – יש בזה הגיון תזונתי.
וגם טיפ חשוב נוסף - אם נוטלים טבליות ברזל לא כדאי לעשות זאת אחרי ארוחה חלבית שמכילה גבינות".