האם מוצר 'ללא גלוטן' יותר בריא? לא תמיד. אז מתי כן? לקראת פסח, החג 'ללא גלוטן', הגיע הזמן לנפץ את המיתוס. סמנו ושתפו.
• גלוטן הוא חלבון חיטה שחשוב להתפחה ואווריריות המאפה. מאפים ללא גלוטן דחוסים וכבדים יותר, ומכילים יותר קלוריות.
• הגלוטן מזיק לבריאות בקרב צליאקים. לשאר האנשים הוא לא נדבק למעיים ולא משמין.
• הקמחים שמחליפים את הגלוטן לא בהכרח יותר בריאים - קמח אורז לבן, קורנפלור. חסרי סיבים תזונתיים וויטמינים בדיוק כמו קמח חיטה לבן.
למה ויתור על גלוטן נחשב לשיטת דיאטה? לפני שנים רבות, מי שהחליט על 'גמילה מגלוטן' ירד במשקל, כי וויתר על לחמים, קרואסונים, פיתות, בורקס, פיצות, פסטות. היום בכלל לא צריך לוותר עליהם גם עם נמנעים מגלוטן. אפשר למצוא בכל סופר את אותם המוצרים בלי גלוטן, כולל וופלים, בורקס, ומאפים ללא שום יתרון בריאותי וללא פחות קלוריות.
האם ויתור על גלוטן תורם לשיפור בבריאות? צריך לשים לב שיש אנשים שמעידים על כך שוויתור על גלוטן תורם להם להפחתת נפיחות בבטן. אבל - מחקר שפורסם לאחרונה בירחון האמריקאי לתזונה קלינית מצא שמי שנמנעו מגלוטן ללא צורך רפואי, צרכו הרבה יותר פחמימות ריקות ויותר קלוריות, והגדילו את הסיכון למחלות לב.
אז מתי תזונה תזונה ללא גלוטן יותר בריאה? אם במקום החיטה בוחרים בפחמימות איכותיות - קטניות (ופסטות מקמח קטניות), כוסמת, קינואה ולהקפיד על צריכת החלבונים והירקות. שימו לב: הגוף לא צריך גלוטן בכלל. אפשר לחיות בבריאות מלאה בלי לאכול מוצרי חיטה אפילו פעם אחת.