ד"ר מאיה רוזמן

התוספת שתופסת מקום עיקרי

17976

מהן שתי התוספות העיקריות בארוחות החג, שנמצאות במקום הראשון מבחינה בריאותית? רמז: לא מדובר בפסטה או אורז


ראש השנה בפתח, וזאת הזדמנות טובה להתרכז דווקא בתוספות שמוגשות לצד הבשר או הדג. ד"ר מאיה רוזמן כאן כדי לתת לכם את כל הפרטים הנחוצים.

תחילה הסבירה כי "הפחמימות הנפוצות בארוחות העיקריות הן פסטה, אורז, קוסקוס, ופתיתים. אבל הן דווקא אלו בעלות הערך התזונתי הנמוך יותר. יש בהן מעט מאוד סיבים תזונתיים, מעט מינרלים, וחלבון לא איכותי".

"שימו לב: כל הקטניות עוקפות בגדול את כל הדגנים והפחמימות. בקטניות יש 25% חלבון איכותי, ולכן הן יכולות להוות תחליף טבעוני למנת בשר או דג. אבל יש בהן גם 60% פחמימות, עם אינדקס גליקמי נמוך מאוד. מה שהופך אותן לתוספת מצוינת לצד העוף או הדג, בעיקר אם יש נטייה לסוכרת", הוסיפה. 

לדבריה, "בקטניות כמו שעועית לבנה או אדומה, או עדשים בכל הצבעים, כמו גרגירי חומוס או אפונה, יש, פרט לחלבון האיכותי, גם מעל 25% סיבים תזונתיים שחשובים מאוד לפעילות התקינה של המעיים ומערכת העיכול, מניעת סוכרת והפחתת מחלות לב. יש בהן הרבה מאוד ברזל. בכוס קטניות מבושלות למשל, יש יותר ברזל מאשר בחזה עוף. בנוסף, יש בהן גם לפחות פי שניים אשלגן מאשר בפחמימות. כולל הטובות".

ומבין הפחמימות והדגנים, הנה שתי תוספות עם ערך תזונתי גבוה, שיותר טובות אפילו מאורז מלא: כוסמת: יש בה חצי כמות חלבון בהשוואה לקטניות - 13% אחוז. היא מכילה כמות גדולה מאוד של ויטמינים B, כנראה במקום הראשון מכל הפחמימות. יש בה 10% סיבים תזונתיים, והיא גם מכילה כמות יפה של מגנזיום. חשוב לזכור שאין שום קשר בין הכוסמת, לבין הכוסמין שהוא זן של חיטה.

קינואה: הקינואה משויכת למשפחת הדגנים, לצד חיטה ותירס. אבל זו טעות והיא לא שייכת לדגנים. הקינואה מכילה 14% חלבון, שהוא יותר איכותי מאשר בפחמימות אחרות. יש בה כמות גדולה של ברזל שדרוש למניעת אנמיה, וגם של אבץ שדרוש לפוריות ולמערכת החיסון. חשוב לדעת שהקינואה אינה מכילה גלוטן, ולכן היא מתאימה גם לנמנעים מגלוטן.

האמור באייטם זה מבטא את הדעה האישית של השדר/ת והוא אינו מובא כתחליף לקבלת ייעוץ פרטני מבעל מקצוע המתמחה בתחום, ואין להסתמך עליו בכל צורה שהיא. כל פעולה ושימוש שנעשים על בסיס התכנים המופיעים באייטם הינה באחריות המשתמש/ת בלבד.
20/09/2024

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


ד"ר מאיה רוזמן
ד"ר מאיה רוזמן  |  צילום: 103fm
Paris