כאבי ראש יכולים להיגרם מלא מעט סיבות שונות ומשונות, ביניהן חוסר בשתייה, מתח או אפילו עייפות. אחת מהסיבות הפופולריות למדי היא מה שאנחנו אוכלים. מופתעים? בפתח התוכנית, הביאה ד"ר מאיה רוזמן את התורה כולה.
"כאבי ראש הם תלונה נפוצה יחסית, שרובנו נסבול ממנה במהלך חיינו לעיתים קרובות או רחוקות", פתחה. "הם יכולים להיגרם מכל כך הרבה סיבות – סטרס, עייפות, שינויים הורמונליים חודשיים אצל נשים, בעיות ראייה גורמות לכאבי ראש, ועוד גורמים רפואיים ומחלות שונות. לפני שרצים לבירורים רפואיים, אולי כדאי לבדוק את מה שאפשר לשנות בקלות רבה - מה שאנחנו אוכלים ושותים. למזונות מסוימים, לכמות המים ואפילו לסוג השתייה שלנו יש השפעה ישירה על כאבי ראש בדרגות שונות עד מיגרנות, ולפעמים שינוי תזונתי קטן או הימנעות ממזון ספציפי יכולים לשפר את איכות החיים שלנו בצורה משמעותית, וזה בלי הרבה מאמץ".
עוד הוסיפה: "נתחיל מהגורם הכי ברור, כל כך ברור מאליו שלפעמים לא שמים לב אליו – חוסר מים. שתייה מועטה מדי היא הגורם הראשון והחשוב ביותר לכאבי ראש. אם אתם מאלו ש"שוכחים" לשתות, או מאלו שלא אוהבים מים, הגיע הזמן לשנות את ההרגל. שימו לכם תזכורות בטלפון או קנו בקבוק יפה וקחו אותו לכל מקום, עד שהשתיה תהפוך לאחד ההרגלים שאי אפשר בלעדיהם. טיפ קטןף: כוס מים לפני כל ארוחה זה הרגל שגם דואג לנו לכמות מים תקינה, וגם לפי מחקרים יפחית את צריכת הקלוריות היומית בלי שנרגיש. תיאורטית כל הנוזלים שנשתה חשובים, אבל מאחר שיש משקאות שבפני עצמם יכולים לגרום לכאבי ראש כמו דיאט קולה, עדיף להתמקד במים. לא טעים לכם? נסו סודה, או מים עם לימון".
"חומר נוסף הוא טיראמין", הבהירה ד"ר רוזמן. "הוא נחשד כגורם לכאבי ראש, למרות שמחקרים מדעיים לא הצליחו להוכיח זאת באופן חד משמעי. עדיין, יש הרבה אנשים שמעידים על עצמם שהפחתת כמות הטיראמין במזון עוזרת להם בצורה משמעותית, ולכן לדעתי כדאי לשים לב לתכולתו במזון. טיראמין זה נמצא בעיקר בגבינה צהובה, בעיקר פרמזן, רוקפור, שוקולד, יין אדום, בירה, ורמוט, ליקרים, בשר אדום, בעיקר נקניקים, כרוב כבוש, דגים מלוחים ואנשובי, צימוקים, שזיפים מיובשים, רוטב סויה, פול ואפונה. שילוב של שני גורמים מאלו בארוחה אחת יכול להיות בעל ההשפעה הגבוהה ביותר, כמו לאכול טוסט ולשתות קפה, או לאכול בשר אדום ולשתות יין או בירה".
תגידו, אתם מספיקים בכלל לאכול כמו שצריך? "אם עבר עליכם יום עמוס בו לא הייתה לכם דקה להשקיע בתזונה, וחזרתם הביתה עם כאב ראש, ייתכן שלא העומס גרם לכך, אלא רק עצם העובדה שלא אכלתם", הזכירה מאיה עוד גורם חשוב מאין כמותו. "נמצא שדילוג על ארוחות עלול לגרום לשינויים ברמות הסוכר בדם ובלחץ הדם, ובסופו של דבר לכאבי ראש. אכילה בשעות קבועות הפחיתה כאבי ראש ללא קשר להרכב הארוחה. אז נכון שאני בעד ארוחות עם ערך תזונתי גבוה, אבל לסובלים מכאבי ראש כדאי לנסות להקפיד לאכול בצורה מסודרת, בלי לשכוח ולדלג, גם אם נדמה שלא רעבים. גם קפאין עלול להשפיע על כאבי ראש בדרכים הפוכות, וכאן המודעות העצמית חשובה במיוחד. משקאות עם קפאין נמצאו כקשורים לכאבי ראש. בחלק מן המחקרים נמצא שקפאין גורם לכאבים, אבל מחקרים אחרים מראים שדווקא בקרב מי שמורגל בשתיית קפה, הפסקה בקפה אמורה לגרום לכאבי ראש ולא ההיפך. הקפאין נמצא גם בקולה מסוגים שונים (רגיל או דיאט), בתה, ובכמות מופחתת גם בקקאו. במחקרים בעיקר בקרב בני נוער, נמצא שהפחתת קפאין תרמה לשיפור משמעותי וירידה בכאבי הראש, הפרעות חרדה, בעיות שינה, ובעיות עיכול שונות. ומה יעשו מי שמגדירים עצמם כמכורים? לפעמים רק הפחתה בכמות יכולה לעזור".
והגענו לטיפה המרה. בסיום, הסבירה ד"ר מאיה רוזמן מהו חלקה של הטיפה המרה בכאבי הראש המטרידים. "בעיקר אחרי שהשפעתו המזיקה על המוח חולפת, נשארים עם כאב ראש קל עד חמור", טענה. ."פרט להשפעתו הישירה של האלכוהול על המוח – הוא עלול לגרום להתייבשות, שגורמת בפני עצמה לכאבי ראש, ובנוסף ביין יש גם עוד שני גורמים שמשפיעים על כאבי ראש – הטיראמין שדיברנו עליו קודם, וגם חומרים משמעים מסוג ביסולפיטים, שנמצא ברבים רגישים אליו והוא גורם להם לכאבי ראש. החומרים המשמרים מקבוצת הניטריטים והניטראטים, הגורמים גם הם לכאבי ראש, נפוצים בעיקר במוצרי בשר מעובד, נקניקים ונקניקיות, המבורגרים קנויים, וגם בחלק מהפסטרמות ומוצרי קירור והקפאה נוספים. הם מונעים התפתחות חיידק מסוכן בבשר, קלוסטרידיום בוטולינום, אבל מצד שני יש להם את תופעות הלוואי שלהם. הם נחשבים לחומרים עם פוטנציאל סרטני, ובנוסף הוכח שהם עלולים לגרום לכאבי ראש ומיגרנות. במקרה שלהם, מאחר שמסיבות רבות אחרות לא מומלץ לאכול בשר מעובד, הפחתתם מן התפריט שלכם לא אמורה להיות בעיה קשה".
"אז איך יודעים מה גורם לכאבי הראש?", הדגישה, "תרשמו מה אתם אוכלים, ציינו לכם בהדגשה את הגורמים החשודים, ואז תעברו לשלב הפחתת הגורמים הללו לימים ספורים. שינוי פשוט בתזונה יכול לתרום לשיפור משמעותי באיכות החיים".