סרדינים הם הזדמנות נפלאה למנת חלבון זריזה וטעימה, וזאת למרות הביטוי 'סרדינים', שבדרך כלל מתייחס למקומות צפופים במיוחד שלא נעים להיות בהם. אז מה יש בסרדינים האמיתיים, ולמה ממש כדאי לנו להוסיף אותם לתפריט שלנו? בפינת המיתוס, סיפרה ד"ר מאיה רוזמן על הדגים הטעימים.
"נוסעים בסרדינים הפך לבדיחה שמתארת טיסה במטוס בחלקו הצפוף, אבל צחוק צחוק, הסרדינים הצפופים בשימורים מכילים לא מעט יתרונות תזונתיים", פתחה. "אז הנה 7 סיבות טובות לאכול סרדינים אמיתיים, ושלמי שנוסע עכשיו במקרה, שתהיה לכם טיסה נעימה ונוחה יותר מהמטאפורה. שנים הם נתפסו כמאכל פשוט מהשימורים, אבל בשנים האחרונות הסרדינים עושים קאמבק, בעיקר בזכות הערכים התזונתיים המרשימים שלהם. מדובר בדג קטן, זול יחסית, נגיש בכל סופר, אבל כזה שיכול לספק לנו סידן, חלבון, אומגה 3 וויטמינים בכמות שאפילו "סופר פוד" יקר לא תמיד מתקרב אליה. היתרון הגדול של הסרדינים בשימורים הוא שהם נאכלים עם העצמות הרכות – מה שהופך אותם למקור מצוין לסידן, וגם בכך שהם דג קטן עם תכולת כספית נמוכה בהרבה לעומת דגים גדולים כמו טונה או דג חרב".
בהמשך, סיפרה: "הסרדינים עשירים במיוחד בסידן: במאה גרם סרדינים בשימורים יש כ־380-400 מ״ג סידן, הודות לכך שאוכלים אותם עם העצמות הרכות. קופסת שימורים שלמה (בערך 90-120 גרם מסונן) מספקת בממוצע 350-480 מ"ג סידן - כמעט חצי מהכמות היומית המומלצת למבוגר. ב־100 גרם סרדינים יש כ־1,500-2,000 מ״ג אומגה 3 מסוג EPA ו־DHA. לשם השוואה, סלמון מכיל בממוצע כ־2,200-2,600 מ״ג לאותה כמות. כלומר, סרדינים מספקים כמעט כמו סלמון, ובפחות קלוריות. ב־100 גרם סרדינים יש כ־20-23 גרם חלבון מלא, עם כל חומצות האמינו החיוניות, מה שעוזר לשמור על מסת השריר ומספק תחושת שובע ממושכת".
בסיום, הבהירה ד"ר רוזמן. "סרדינים הם דג קטן שחי חיים קצרים, ולכן נוטים לצבור הרבה פחות כספית ומתכות כבדות לעומת דגים גדולים כמו טונה, דג חרב או מקרל גדול. מנה אחת מספקת בין 270 ל־350 יחידות בינלאומיות (IU) של ויטמין D, התורם לבריאות העצמות, החיסון והשרירים. רוב שימורי הסרדינים בארץ מגיעים בשמן (זית או סויה), אך קיימים גם דגמים נדירים במים, בעיקר בייבוא מיוחד או בחנויות טבע. בשמן הקלוריות גבוהות יותר, אבל חלק מהוויטמינים נשמרים טוב יותר. ב־100 גרם סרדינים יש בממוצע מעל 8-9 מיקרוגרם B12 - יותר מפי 3 מהכמות היומית המומלצת - חיוני לייצור תאי דם אדומים, לתפקוד מערכת העצבים ולמניעת עייפות".
כתבות בתזונה ובריאות, עצות וטיפים לשיפור אורח החיים ומתכונים נחמדים - הכול בחינם, ישירות אליכם למייל! לחצו כאן להצטרפות.