התזונה שלנו, הישראלים, מלאה בהרבה מאוד מרכיבים בריאים. אך האם ידעתם שכדי לרדת במשקל, התזונה שלנו, הקרויה גם 'דיאטה ים תיכונית', היא הטובה ביותר? בפתח התוכנית, התייחסה ד"ר מאיה רוזמן לדברים.
"למה הירידה במשקל הכי טובה בדיאטה ים תיכונית?", פתחה. "הדיאטה הים תיכונית זוכה במקום הראשון מבחינה בריאותית, כמעט בכל הדרוגים שעורכים בכל העולם כבר עשרות שנים. אנשים שעושים דיאטה ים תיכונית מצליחים במידה הרבה ביותר בירידה במשקל, וגם היא נחשבת לתזונה שמפחיתה סיכון למחלות לב, מאריכה חיים ומעכבת תהליכי הזדקנות, מפחיתה סיכון לסוכרת, לסרטן, וגם לאלצהיימר ופרקינסון. אבל מה זה "ים תיכונית"? בים התיכון יש איטליה ואוכל איטלקי, ספרד ואוכל ספרדי, מרוקו ואוכל מרוקאי, אוכל צרפתי, אוכל יווני. אוכל ישראלי" לדעתי סתם הגדרה שכוללת בתוכה כמה מרכיבים שבמקרה נמצאים בעיקר באוכל יווני".
עוד הוסיפה: "מה מכילה התזונה הים תיכונית שמאריכה חיים ומפחיתה מחלות? הרבה ירקות ופירות טריים, בעיקר עגבניות וירקות ירוקים עליים, הרבה דגים, במקום בשרים אחרים, ולפחות 5 פעמים בשבוע, יין אדום, שמן זית איכותי על בסיס יומי, וזיתים, יוגורט, לבאנה וגבינות קשות, אבל יחסית מעט מוצרי חלב, שימוש בחומרי גלם טבעיים, כמעט ללא מזונות מעובדים. הירקות והפירות הטריים מכילים כמות גדולה של ויטמינים ונוגדי חמצון, שמנטרלים חומרים מזיקים שחודרים לגוף ומונעים מחלות רבות. הירקות והפירות גם עשירים בסיבים תזונתיים, שתורמים לבריאות המעיים, לשובע לזמן ארוך ולהפחתת צריכת מזונות מרוכזים בקלוריות, מה שעוזר בשמירה על משקל תקין. כמות הסיבים התזונתיים בתזונה הים תיכונית גבוהה ב־30% בהשוואה לתזונה מערבית. העגבנייה היא הירק שיותר מאפיין את התזונה הים תיכונית. היא עשירה בליקופן, נוגד חמצון שמפחית סיכון לסרטן הערמונית ולמחלות אחרות. נוגד חמצון זה זמין לגוף במידה רבה גם ברסק עגבניות, שנפוץ במטבח האיטלקי ברטבים לפסטה ולפיצה".
"דגי הים עשירים בחומצת השומן אומגה 3, שמפחיתה סיכון לדלקות וכן את הסיכון למחלות לב", הבהירה ד"ר רוזמן. "התזונה הים תיכונית מאופיינת בכך שכמות חומצה זו שווה לכמות חומצת שומן אחרת - אומגה 6. בתזונה המערבית יש פי 10 יותר אומגה 6, מה שמגביר מחלות כרוניות, סרטן, וחוסר איזון נפשי. צריכת יין אדום בכמות מתונה מפחיתה את הסיכון לסוכרת, מחלות לב ושבץ מוחי. כמות הפוליפנולים, החומרים הפעילים ביין, תלויה בסוג הענבים וגדולה יותר במקומות בהם יש יותר שמש. שמן הזית הוא שמן שעושים כמעט תמיד בכבישה קרה, ששומרת על תכונותיו התזונתיות. הוא עשיר בחומצת שומן שנקראת "אולאית", שמקטינה את הכולסטרול הרע ובכך תורמת למניעת טרשת עורקים. שמן הזית גם עשיר בוויטמין E שהוא נוגד חמצון שמפחית תהליכי הזדקנות. שמן הזית, בניגוד למיתוס, עמיד לחום ולא נוצרים בו חומרים רעילים גם בטיגון קצר כמו של חביתה. היוגורט והלאבנה מהכילים חיידקים טובים פרוביוטים, חלבון וסידן".
ומה באשר למזונות מעובדים? "מזונות מעובדים, לעומת זאת, דלים בנוגדי חמצון וויטמינים, דלים בסיבים תזונתיים, ועלולים להכיל פחמימות ריקות (קמח לבן, סוכר לבן), הרבה מלח, שומן מתועש וטראנס", הדגישה מאיה. "מזון כזה מגביר דלקתיות בגוף ואת הסיכון לכל המחלות שקיימות. כל המרכיבים הפעילים בתזונה כזו פועלים יחד טוב יותר מאשר כל מרכיב בנפרד, וגם בכך טמון סוד ההצלחה. מעניין לציין, שפרט לתזונה עצמה, גם להרגלי האכילה במדינות הים התיכון יש השפעה עצומה על הבריאות. אחד מן ההרגלים הבולטים הקשורים לתזונה הים תיכונית הוא אכילה איטית. לעיסה טובה, והקדשת זמן לארוחה. כשלועסים טוב מקלים על פעילות מערכת העיכול, ושכאוכלים לאט מאפשרים לתחושת השובע להופיע תוך כדי הארוחה, מה שגורם לצריכה נמוכה יותר של מזון ושל קלוריות, לוויסות נכון יותר של רמות הסוכר בדם והפחתת הסיכון להשמנה ולמחלות אחרות".