ד"ר מאיה רוזמן

ברזל וסידן - הפרד ומשול

האם צריכה של ברזל וסידן באותה ארוחה מבטלת את ספיגתם בגוף? • ד"ר מאיה רוזמן הסבירה: "כאשר מפרידים בשר וחלב - יש בכך היגיון תזונתי"


במסגרת הפינה 'טוב לדעת', סיפרה ד"ר מאיה רוזמן על פרט חשוב מעולם התזונה שלא כדאי לפספס, והפעם: מה כדאי להוסיף לארוחה כדי לסייע לספיגת הסידן (שנמצא בעיקר במוצרי חלב) והברזל (שנמצא בעיקר בבשרים ובקטניות)?

מזונות משפרי ספיגה

ויטמין C - עוזר לספיגת סידן וברזל. בארוחה בשרית שכוללת סלט/פלפל אדום ייספג יותר ברזל, בארוחה חלבית ייספג יותר סידן.

כריך עם גבינה ופלפל/עגבניה - יסייע לספיגת יותר סידן.

יין אדום - הפוליפנולים ביין משפרים את ספיגת המינרלים הללו. כשמסיימים ארוחה חלבית/בשרית עם כוס יין אדום, נספג מהארוחה יותר סידן או יותר ברזל.

סוכר - מפתיע, אבל כן, סוכר מזרז ספיגת סידן. אם שותים קפה עם חלב וסוכר, ייספג יותר סידן מהחלב בהשוואה לקפה ללא סוכר. אם אוכלים גלידה רגילה, ייספג יותר סידן מגלידה דיאט. זו אמנם לא סיבה להשתמש בסוכר, אבל נחמד לדעת.

מזונות מעכבי ספיגה

חומצה אוקסאלית - חומר שמצא בכמות גדולה בתרד, מנגולד, פטרוזיליה וקקאו, והוא סופח אליו את כל הברזל וכל הסידן. בארוחה עם בשר ותרד לא ייספג ברזל, ובפשטידות עם גבינות ותרד לא ייספג סידן. 

ברזל וסידן - החומרים הללו מעכבים את הספיגה אחד של השני. ברזל וסידן נספגים באותו מקום במעיים, ואם אוכלים אותם יחד, חלק מכל אחד מהם לא ייספג. לכן, כאשר מפרידים בשר וחלב - יש בכך היגיון תזונתי. בנוסף, אם נוטלים טבליות ברזל, לא כדאי לעשות זאת אחרי ארוחה חלבית שמכילה גבינות.

האמור באייטם זה מבטא את הדעה האישית של השדר/ת והוא אינו מובא כתחליף לקבלת ייעוץ פרטני מבעל מקצוע המתמחה בתחום, ואין להסתמך עליו בכל צורה שהיא. כל פעולה ושימוש שנעשים על בסיס התכנים המופיעים באייטם הינה באחריות המשתמש/ת בלבד.
01/10/2021

הצטרפו לערוץ הווטסאפ של 103fm


ד"ר מאיה רוזמן
ד"ר מאיה רוזמן  |  צילום: 103fm
Paris